Jasenovac – Kozara – Lonjsko polje – Romsko naselje

Podaljšani vikend iz serije  »Zgodilo se je čisto blizu vas«

program potovanja  (3 dni)

 
Jasenovac-Kozara-Lonjsko polje-Romsko naselje - 3 dni
 
Cena: 230,00 Euro

 

ODHOD:

27.04.2018            Zbiramo prijave

 

Več o poti

Ideja podaljšanih vikendov iz serije »Zgodilo se je čisto blizu vas« temelji na krajih, ki so na videz nepomembni in zapostavljeni z vidika main stream turistične perspektive in lahko zgledajo od daleč celo bizarni.

 

Velikokrat pa nam izkušnje povedo, da nam obisk neke čisto povprečne in običajne vasi lahko pove o nekem življenju več, kot deset razvpitih in znanih krajev, ki zaradi svoje lepote in izpostavljenosti spadajo med točke, ki jih je nujno treba videti in doživeti. Življenje je pač porazdeljeno po krajih po neki svoji notranji logiki in ni skoncentrirano v tako imenovanih središčih lepote, nenavadnosti, stičiščih kulture ali posebnih znamenitosti. Izkušeni popotniki z veliko kilometrine vedo povedati, da so se velikokrat imeli najboljše prav v krajih, ki so jih pomotoma sami odkrili in sploh niso v turističnih vodičih.

Na že opisanem kratkem potovanju bomo videli zelo različne stvari. Malo ljudi pozna Hrvaško, ki ni Zagreb, Istra ali Dalmacija; odkrijemo lahko naenkrat popolnoma drugi svet, ki nas preseneti s svojo drugačnostjo. Ugotovili boste, da nam ni treba iti tako zelo daleč, da vidimo tako drugačen svet. Jasenovac je simbol mračne zgodovine, v neki meri tudi Kozara in tu se človek lahko malo ustavi in zamisli, vendar je to le del naše poti in vse ostalo na programu je precej drugačno, polno neke posebne zanimivosti in lahkotnejšega vzdušja.

 

Lonjsko polje nas prevzame s svojo nostalgično lepoto in odmaknjenostjo. Lesene tradicionalne hiše pa so pravi muzejski eksponati. V eni takih bomo tudi prespali. Najbolj zabavna pa bo večerja ob glasbi v Kozarski Dubici in pa seveda obisk romske družine v nedeljo, ki je včasih celo malo nepredvidljiv. Druženje z domačini na opustelih domačijah okoli Jasenovca, kjer so ostanki zadnje vojne še zelo vidni, pa vam bodo še dolgo ostali v spominu.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  230,00 Euro

 

ODHOD:

27.04.2018         Zbiramo prijave

Kupon za 10% popust

Pošljite nam izpolnjeni obrazec (spodaj) in podarili vam bomo bon za 10% popust na vsa naša potovanja (vključno vikend potovanja). Bon velja za vse prijave do 31.12.2018

Za več informacij nas pokličite na
GSM: 051/398 650
ali izpolnite obrazec na desni 

Poslano. Hvala za povpraševanje!

 
 
 

Program potovanja (3 dni)

1.DAN – PETEK

Odhod iz Ljubljane zgodaj dopoldne. Vožnja mimo Zagreba do Jasenovca. Ogled muzeja -taborišča in spominskega parka Jasenovac. Po ogledu postanek in odmor v mestu Jasenovac. Vožnja do parih vasi, ki so bile prizorišča konfliktov med leti 1991 in 1995. Obiskali bomo dve domačiji, se pogovarjali z ljudmi in videli, kako tukaj živijo danes. Vožnja do državne meje na reki Uni in  vstop v Kozarsko Dubico v BIH. Nastanitev in večerja v tradicionalni etno restavraciji z domačo živo  glasbo (starogradske pesmi). Nočitev v Kozarski Dubici.

2.DAN – SOBOTA

Zajtrk (tradicionalno pečen burek) in vožnja po stranskih poteh do spomenika in rekreacijskega centra na planini Kozara. Ogled spomenika, muzeja in prigrizek. Sledi vožnja po stranpoteh v dolino do pravoslavnega ženskega samostana Moštanica. Ogled in vožnja nazaj proti Kozarski Dubici ter prečkanje meje na Hrvaško. Vožnja mimo izliva Une v Savo proti naravnemu parku Lonjsko polje. Nastanitev v kmečkem turizmu, večerja in nočitev.

3.DAN – NEDELJA

Ogled nekaterih predelov Lonjskega polja. Tradicionalne lesene hiše, štorklje, pašniki, splav čez Savo. Možnost veslanja s kanuji po kanalih Save (opcija z doplačilom). Popoldne vožnja do romskega naselja v okolici Siska. Obisk naselja, kjer bomo gostje pri romski družini. Spoznali bomo v živo, kako živijo, s kakšnimi problemi se ukvarjajo in kaj sploh počnejo. Ti obiski so večinoma zelo zanimivi in zabavni hkrati. V zgodnjih večernih urah vožnja mimo Zagreba in vračanje proti Ljubljani.

 

V ceno je vključen prevoz v terenskih avtomobilih ali kombijih, prenočišča, vodenje, stroški lokalnih vodnikov. Cena vključuje tudi večerjo 1.dan (Kozarska Dubica), zajtrk – burek 2.dan, večerjo 2.dan (Lonjsko polje) in zajtrk 3.dan. Ostale prigrizke in pijačo si plačujejo potniki sami.

 

Slovenski državljani potrebujejo veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

 

Cena:  230,00 Euro

 

ODHOD:

27.04.2018       Zbiramo prijave