Naš stil in način potovanja

Filozofija potovanja

Naš stil potovanj določa nazorska opredelitev, da potovanje ni kot gledanje filma, ampak z našim prihodom v neko drugo sredino povzročimo spremembe tako pri nas, kot pri ljudeh v kraju, ki ga obiščemo. To velja predvsem za bolj ruralna okolja, manjše sredine in kraje, kjer se moderni hitri tempo ni uspel uveljaviti v takšni meri, kot v tako imenovani zahodni omiki.

Trk obeh polov se udejani z našim prihodom v obliki interakcije med nami in tujim okoljem, tu pa se začne naše doživljanje, spoznavanje, ki oblikuje naš odnos do drugih krajev, kultur in svetov.

 

Zato so naša potovanja usmerjena k vzpostavljanju čim pristnejšega stika z okoljem in lokalnim prebivalstvom. To pa dosežemo, če se kar najbolj približamo stilu in načinu življenja domačinov. Posledično mi potujemo večinoma tako, kot to počno lokalci, spimo tam kjer oni, vozimo se podobno kot oni, jemo (če se le da) tako, kot oni. Seveda pa to velikokrat ni tako enostavno, kot se sliši. Ne samo, da se moramo včasih odreči določenemu udobju na poti, tudi stil, ki mu doma rečemo »naš življenski stil« je lahko ogrožen. V zameno za naš trud pa novo okolico doživljamo bolj pristno, svobodneje in z več odprtosti.

 

Moto večine potovalnih agencij je: videti in doživeti čim več v najkrajšem možnem času. To je tipičen sodobni podjetniški pristop, ki deluje po načelu konkurence (kdo da več za manj denarja) in zadovoljnega kupca, ki mora dobiti kar največ za svoj denar. Vendar pa je vaše potovanje vaš prosti čas, ki ga želite kvalitetno preživeti in ne borza različnih storitev, zato se raje držimo načela: »manj je več« in predvsem želimo namesto kupca utrujenega od prenatrpanih in brezdušnih programov, ustvariti sopotnika, ki mu je potovanje pomenilo nekaj več in ki mu vsaka vrnitev s poti pomeni tudi pozitiven zasuk v njegovem življenju.

 

Naši programi so zato manj časovno napeti, znotraj okvirnega programa si dovolimo več spontanosti in včasih tudi improvizacije. Namesto zasipanja potnika z neštetimi historičnimi in kulturološkimi podatki, dajemo prednost osebnemu doživljanju poti in okolja.