Več o potovanjih

 

Uganda

več o poti

Uganda leži v samem osrčju afriške celine, daleč od oceanov. Je ena od trinajstih dežel na svetu, skozi katere teče ekvator. V Ugandi najdemo skoraj vse, kar nam Afrika ponuja: deževni tropski gozd, savano, najvišje gorske verige na kontinentu, vulkanske osamelce in velika tektonska jezera, med drugim tudi Viktorjino, ki je drugo največje sladkovodno jezero na svetu. Obiskali bomo narodne parke in videli večino afriške divjadi (raj za fotografe). Hodili bomo po deževnem gozdu, se vozili po brezpotjih, se družili z dinamičnimi domačini, se zgubljali po natrpanih tržnicah, obiskali pleme Batwa in se srečali z njihovo kulturo in se seznanili tudi z njihovo tragično usodo. Spali bomo čisto blizu najnevarnejših afriških živali, povodnih konjev.

 

Večinoma bomo kuhali sami, kampirali ali spali v afriških hotelih, bungalovih in penzionih. Morda kje ne bo delovala tekoča voda ravno tako, kot doma in tudi stranišča bodo vseh vrst. Hrana ne bo ravno vrhunec kulinarike, bomo pa to kompenzirali z zelo raznolikim tropskim sadjem, ki je na voljo za vsakim vogalom.

 

V ceno je vštet letalski prevoz in takse, viza, vsi prevozi s terenskimi vozili (lokalni šoferji), vodenje, lokalni vodniki, vstopnine v narodne parke, prenočišča, dvojno Coris zavarovanje in hrana (dvakrat dnevno), ki jo sami pripravljamo ob poti v kampih in prenočiščih ter ustekleničena voda. Kakšen priboljšek in pa res vrhunsko tropsko sadje si boste kupili sami na tržnici. V ceno ni vštet ogled goril, morebitni ogled šimpanzov in pa organizacija nočnega življenja V Kampali zadnji dan.

 

Za ugando je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici. Rumeni karton (Yellow Fewer Certificate preverjajo na meji.) Uganda je malarično območje, zato svetujemo tablete in pa zaščito proti komarjem.

 

Težavnost poti:

 

 • Potnik mora biti vajen taborjenja (lastni šotor, podlaga in spalna vreča, svetilka).

 • Potnik mora dobro prenašati vročino.

 • Kakšen dan bo več vožnje tudi po makadamskih brezpotjih z vijuganjem, tresenjem in cestnim prahom.

 • Če je komu rado slabo med vožnjo, naj si priskrbi tablete.

 • Obvezna je zaščita proti komarjem (repelenti z DEET 30% ali več).

 • Ob jezeru Bunyonyi bo nekoliko več hoje, potrebujete dobre superge ali pohodne čevlje in nekaj kondicije.

 • Morda v kakšnem kampu ne bo vode za tuširanje ali pa v kakšnem prenočišču ne bo deloval tuš.

 • Vodo pijemo izključno ustekleničeno.

 • V Ugandi lahko kadarkoli dežuje, zato svetujemo lahko pelerino ali drugo zaščito pred dežjem.

 

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

 

Cena:  2.490,00 Euro

V primeru spremembe cene letalske vozovnice, se lahko cena spremeni.

ODHOD:

December 2018       Zbiramo prijave

 

 

Glej tudi:        Program potovanja

 

Zelenortski otoki - Cabo Verde (Afrika)

več o poti

Otočje leži ob zahodni afriški obali na Atlantiku. Najbližja celinska dežela je Senegal. Od desetih otokov je devet naseljenih, od tega bomo mi obiskali tri. S turističnega vidika je otočje znano po dveh otokih, Sal in Boa Vista, kamor ljudje hodijo zaradi surfanja in peščenih plaž. Na teh dveh otokih je tudi edino množični turizem.

 

Mi gremo drugam, v Santiago, Fogo in Bravo, kjer turizma skoraj ni, zato je atmosfera prijazna in avtentična. Kaj bomo počeli? Raziskovali bomo samotne plaže in hodili nad klifi, jedli ribe, se družili z ribiči, se izgubljali po barvitih tržnicah in zvečer poslušali njihovo melanholično glasbo v stilu Cesarie Evore v kakšnem lokalu. Šli se bomo pohodništvo po kamniti Bravi in spali v samotni in od boga pozabljeni vasi. Vrhunec pa bo vzpon na enega najbolj spektakularnih vulkanov na svetu. To je opcija za tiste z malo več kondicije. Drugače pa ga boste obhodili in uživali ob neverjetni pokrajini. Vulkan je nazadnje izbruhnil leta 2014 in napravil v naseljih pod njim pravo opustošenje. Večina ljudi se je vrnila in si uredila domovanja kolikor je bilo mogoče. Vulkansko področje bomo zapustili tako, da se bomo peš spustili do morja (6 ur hoda), možen pa je seveda tudi prevoz nazaj z lokalnim transportom.

Potovanje ni namenjeno tistim, ki želijo poležavati na plažah, čeprav se bomo tudi kopali. Zastavljen je zelo aktivno, kljub temu pa boste imeli čas za uživanje v soncu, vetru in samoti.

Klima je prijetno vroča in suha. Dež je redek pojav. Otoki so precej vetrovni.

 

Cepljenja niso potrebna, malarije tukaj ni, potrebna je le dobra zaščita pred soncem, solidni pohodni čevlji in želja po odkrivanju.

 

Težavnost poti:

 • Potnik mora dobro prenašati vročino.

 • Potrebna je zaščita pred soncem in pokrivalo.

 • Otoki so precej vetrovni.

 • Za vzpon na vulkan Fogo je potrebno nekaj kondicije, vendar to ni pogoj za potovanje, saj je vzpon na vulkan le opcija z doplačilom.

 • Za potovanje z ladjo Fogo – Brava – Fogo priporočamo tablete proti morski bolezni.

 

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

 

Cena:  2.495,00 Euro

V primeru spremembe cene letalske vozovnice, se lahko cena spremeni.

ODHOD:

09.06.2018       Zbiramo prijave

 

 

Glej tudi:        Program potovanja

 

 

Albanija

več o poti

 

 

Albanija je ena zadnjih evropskih držav, ki še spominja na tako imenovane dežele tretjega sveta. Poleg mnogih kulturnih znamenitosti, se skrivajo v njenih jedrih naravne lepote, ki presegajo vsa pričakovanja. Glavna atrakcija dežele je divja in neodkrita narava, težko dostopne doline ob osamljenih rekah, skrita jezera, močvirja, planine in vasi, ki zgledajo še vedno tako, kot pred 100 leti. In ne nazadnje so tukaj stara turška mesta, kot sta Berat in Girokaster. Jadranska obala je v glavnem peščena, obala jonskega morja od mesta Vlore južno pa je skalnata in razgibana in v vsej svoji lepoti ena najbolj slikovitih na Mediteranu.

 

Mesta kot so Tirana, Durres (Drač) in Saranda namenoma niso vključena v potovanje. Naše potovanje je naravnano bolj na ogled naravnih lepot, manjših zgodovinskih mest z znamenito arhitekturo in vasi. Velika urbana središča so poleti zadušljiva in se jim bomo izognili.

 

Potovali bomo v terenskih vozilih, spali v kampih, privatnih penzionih, kmečkem turizmu in hotelih. Veliko se bomo ustavljali za fotografiranje in se sproti prilagajali različnim situacijam.

 

Težavnost poti:

 

 • Potnik mora biti vajen taborjenja (lastni šotor, podlaga in spalna vreča, svetilka).

 • Potnik mora dobro prenašati vročino.

 • Prva dva in zadnja dva dneva bodo celodnevne vožnje s postanki za hrano, pijačo in počitek.

 • Nekatere stranske ceste in kolovozi v državi so v zelo slabem stanju, zato bo obilo guncanja.

 • Kdor ima težave s slabostjo med vožnjo, mora poskrbeti za tablete proti slabosti.

 • Potrebno je pokrivalo, zaščita pred soncem in komarji.

 • Vegetarijanske ponudbe hrane (razen v kmečkem turizmu) je v Albaniji zelo malo. Svetujemo kombiniranje z lastno zalogo in pa na jedilniku več nemesnih burekov, ki so v Albaniji zelo dobri.

 

 

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

 

 

Cena:  1.095,00 Euro

 

ODHOD:

14.07.2018        Zbiramo prijave

 

Glej tudi:         Program potovanja

 

Kosovo

več o poti

Ne glede na to kakšno je bilo do sedaj vaše mnenje o tej najmlajši državi v Evropi, vam zagotavljemo, da ga boste spremenili. Kosovo je za večino obiskovalcev veliko prijetno presenečenje. Po vsej burni polpretekli zgodovini boste našli tu vedre in prijazne ljudi, polne optimizma in zagona.  Kljub veliki uradni brezposelnosti človek najprej opazi, da vsi nekaj počnejo in se z nečim ukvarjajo.

 

Kosovo ima izredne naravne lepote, zanimive kulturne spomenike, džamije in pa srbske pravoslavne samostane, ki jih bomo obiskali. Ne nazadnje je tu Prizren, ki je prvovrstna turistična destinacija. Čeprav tujih turistov ne boste srečali, pa je precej lokalnih obiskovalcev, vsaj v Prizrenu. Kosovo je zelo varna dežela in tujci (še posebej turisti) so vsepovsod dobrodošli.

 

Kosovo ima izredno bogato glasbeno izročilo. Če se bo v času našega bivanja odvijala kakšna poroka, se je bomo udeležili. Poroke v teh krajih so izjemni dogodki, mešanica tradicije z vonjem po orientu, ki se prepleta z nekaterimi prvinami globaliziranega sveta. Na porokah večinoma igra živa glasba.

 

Spali bomo v privatnih penzionih in hotelih. Kampov na Kosovu ni.

 

Težavnost poti:

 • Prvi in zadnja dva dneva bodo celodnevne vožnje s postanki za hrano, pijačo in počitek.

 • Potnik mora dobro prenašati vročino (potovanje v poletnih mesecih).

 • Kdor ima težave s slabostjo med vožnjo, mora poskrbeti za tablete.

 • Potrebno je pokrivalo, zaščita pred soncem in komarji (poletni meseci).

 • Vegetarijanske ponudbe hrane (razen v kmečkem turizmu) je v Albaniji in na Kosovu zelo malo. Svetujemo kombiniranje z lastno zalogo in pa na jedilniku več nemesnih burekov, ki so v teh krajihi zelo dobri.

 • Za peš izlete na albanski strani Prokletije in kosovskem delu Šar planine potrebujete pohodne čevlje in pa topla oblačila.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  690,00 Euro

ODHODI:

26.04.2018       Zbiramo prijave

(11 dni, vrnemo se 06.05.2018)

Glej tudi:        Program potovanja

 

Turčija

več o poti

Za potovanje po Turčiji smo izbrali večino najlepših predelov osrednje in vzhodne Anatolije in hkrati področja, ki so obiskovalcem sredozemske priobalne in zahodne Turčije manj znana. Zagotovo vas bo očaral stari Safranbolu in pa svetovna atrakcija Kapadokija s svojo surrealistično pokrajino in v kamen izklesane cerkvice. Nemrut Dagi s svojimi mističnimi kamnitimi glavami vladarja Antioha in s svojo pozicijo na visoki planini kar kliče k zamaknjenosti. Videli bomo številne kurdske vasice in srečali samotne pastirje v divji pokrajini. Občudovali bomo palačo Ishaka Paše blizu iranske meje in se izgubljali v dolini zapuščenih gruzijskih cerkva ter videli ostanke Ani, bivše armenske prestolnice tik ob turško-armenski meji. Tudi v živo skalo vklesan krščanski samostan Sumela vas ne bo pustil ravnodušne.

Vmes bo tudi nekaj dni, ko se bomo veliko vozili, vendar vožnja ne bo nikoli dolgočasna. Predno bi lahko postala, jo bomo presekali s turškim čajem v kakšni čajnici.

 

Spali bomo v penzionih in manjših hotelih in uživali v neverjetni turški kulinariki.

Težavnost poti:

 • Prvi in zadnja dva dneva bodo celodnevne vožnje s postanki za hrano, pijačo in počitek.

 • Potnik mora dobro prenašati vročino (potovanje v poletnih mesecih).

 • Kdor ima težave s slabostjo med vožnjo, mora poskrbeti za tablete.

 • Potrebno je pokrivalo, zaščita pred soncem in komarji (poletni meseci)

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  1.900,00 Euro (17 dni, avto - letalo)

Cena:  2.150,00 Euro (15 dni, letalo - avto - letalo)

ODHOD:

11.08.2018       Zbiramo prijave

Glej tudi:        Program potovanja

 

Jordanija

več o poti

Jordanija je kot cel Bližnji vzhod v malem. Ponuja od vsega nekaj in to na razmeroma majhnem geografskem prostoru. Potovanje s kombijem nam bo omogočilo relativno fleksibilnost in neodvisnost. Kopanje v najbolj nenavadnem vodnem rezervoarju na svetu (Mrtvem morju) pa je posebno doživetje.

 

Starodavna vasica Dana s svojo pozicijo in okolico je kraj, kjer bi se človek kar nastanil. Čaka nas tudi pešačenje po slikoviti skalnati pokrajini stran od vasi.

 

Petra je poleg Medain Saleh (Savdska Arabia) ena največjih atrakcij na Bližbnjem vzhodu in zelo dober vpogled v neko preteklo civilizacijo.

 

V puščavskem delu Wadi Ruma pa se bomo vozili z lokalnimi terenci po pravljični puščavi, občudovali razgibanost puščavskih formacij in spali pod zvezdami.

 

Potovanje bomo zaključili z ogledom zelo lepo ohranjenega gradu Umajadov Quassyr Amra.

Spali bomo v penzionih in manjših hotelih in šotorih, ter uživali v arabski kulinariki.

Težavnost poti:

 • Potnik mora dobro prenašati vročino (potovanje v poletnih mesecih).

 • Kdor ima težave s slabostjo med vožnjo, mora poskrbeti za tablete.

 • Potrebno je pokrivalo, zaščita pred soncem in komarji (poletni meseci).

 • Za peš izlete potrebujete pohodne čevlje.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  1.950,00 Euro

 

ODHODI:

S programom pričnemo ponovno

aprila 2018       Zbiramo prijave

Glej tudi:        Program potovanja

 

Jasenovac – Kozara – Lonjsko polje – Romsko naselje

Podaljšani vikend iz serije  »Zgodilo se je čisto blizu vas«

program potovanja  (3 dni)

Ideja podaljšanih vikendov iz serije »Zgodilo se je čisto blizu vas« temelji na krajih, ki so na videz nepomembni in zapostavljeni z vidika main stream turistične perspektive in lahko zgledajo od daleč celo bizarni.

 

Velikokrat pa nam izkušnje povedo, da nam obisk neke čisto povprečne in običajne vasi lahko pove o nekem življenju več, kot deset razvpitih in znanih krajev, ki zaradi svoje lepote in izpostavljenosti spadajo med točke, ki jih je nujno treba videti in doživeti. Življenje je pač porazdeljeno po krajih po neki svoji notranji logiki in ni skoncentrirano v tako imenovanih središčih lepote, nenavadnosti, stičiščih kulture ali posebnih znamenitosti. Izkušeni popotniki z veliko kilometrine vedo povedati, da so se velikokrat imeli najboljše prav v krajih, ki so jih pomotoma sami odkrili in sploh niso v turističnih vodičih.

Na že opisanem kratkem potovanju bomo videli zelo različne stvari. Malo ljudi pozna Hrvaško, ki ni Zagreb, Istra ali Dalmacija; odkrijemo lahko naenkrat popolnoma drugi svet, ki nas preseneti s svojo drugačnostjo. Ugotovili boste, da nam ni treba iti tako zelo daleč, da vidimo tako drugačen svet. Jasenovac je simbol mračne zgodovine, v neki meri tudi Kozara in tu se človek lahko malo ustavi in zamisli, vendar je to le del naše poti in vse ostalo na programu je precej drugačno, polno neke posebne zanimivosti in lahkotnejšega vzdušja.

 

Lonjsko polje nas prevzame s svojo nostalgično lepoto in odmaknjenostjo. Lesene tradicionalne hiše pa so pravi muzejski eksponati. V eni takih bomo tudi prespali. Najbolj zabavna pa bo večerja ob glasbi v Kozarski Dubici in pa seveda obisk romske družine v nedeljo, ki je včasih celo malo nepredvidljiv. Druženje z domačini na opustelih domačijah okoli Jasenovca, kjer so ostanki zadnje vojne še zelo vidni, pa vam bodo še dolgo ostali v spominu.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  230,00 Euro

 

ODHOD:

27.04.2018         Zbiramo prijave

Glej tudi:        Program potovanja

 

Mostar – Konjic - Titov bunker – Lukomir

Podaljšani vikend iz serije  »Zgodilo se je čisto blizu vas«

program potovanja  (4 dni)

Ideja podaljšanih vikendov iz serije »Zgodilo se je čisto blizu vas« temelji na krajih, ki so na videz nepomembni in zapostavljeni z vidika main stream turistične perspektive in lahko zgledajo od daleč celo bizarni.

 

Velikokrat pa nam izkušnje povedo, da nam obisk neke čisto povprečne in običajne vasi lahko pove o nekem življenju več, kot deset razvpitih in znanih krajev, ki zaradi svoje lepote in izpostavljenosti spadajo med točke, ki jih je nujno treba videti in doživeti. Življenje je pač porazdeljeno po krajih po neki svoji notranji logiki in ni skoncentrirano v tako imenovanih središčih lepote, nenavadnosti, stičiščih kulture ali posebnih znamenitosti. Izkušeni popotniki z veliko kilometrine vedo povedati, da so se velikokrat imeli najboljše prav v krajih, ki so jih pomotoma sami odkrili in sploh niso v turističnih vodičih.

Glavni motiv tokratne poti je ogled Titovega bunkerja, vendar nas pot do tja in nazaj pelje skozi zelo različne kraje, tako, da je cela pot izredno razgibana.  Vsak kraj je privlačen čisto na svoj način.  Starodavni Počitelj sameva ob cesti in je bil priča številnim zavojevalcem. Mostar je najbolj obiskan turistični kraj v BIH (poleg Međugarja), vendar kljub gneči v starem delu vedno navdihuje. Samotna vas Lukomir je prijetna mešanica stare arhitekture in novodobne etno ponudbe z domačo kulinariko vred, pohodništvo in sprehodi po planini pa so vredni prihoda. Na potepanju po okolici boste verjetno čisto sami uživali v naravi.

Titov bunker ali ARK (atomska ratna komanda), kot ga poimenujejo v lokalnem jeziku je prvovrstna atrakcija. Je eden redkih strateških  objektov jugoslovanskega režima, ki je popolnoma ohranjen do zadnje podrobnosti. Površina objekta je 25.000 m2 in poleg postrojenj, soban, hodnikov in skladišč boste lahko videli tudi delovno sobo, spalnico in še kaj Josipa Broza Tita. Objekt je bil zgrajen z namenom, da Tito in 350 njegovih tovarišev v primeru atomskega napada lahko preživijo 6 mesecev brez potrebe z zunanjim svetom. Gradili so ga v strogi tajnosti med leti 1953 in 1979. Po objektu nas bo peljal odličen lokalni vodnik, kjer boste zvedeli še mnogo fascinantnih podatkov. Priporočamo!

»The New York Times« RECOMMENDED.

Pridružujemo si pravico do 30% spremembe programa brez denarnega povračila ali nadomestila potniku.

Glej:  VRSTE POTOVANJ

Cena:  270,00 Euro

ODHOD:

17.05.2018        Zbiramo prijave

Glej tudi:        Program potovanja